Г-жа Величка Христева - председател на Българска федерация по фехтовка бе избрана за член на Изпълнителнителното бюро на Българския олимпийски комитет.


На 6.12.2008 г. на конгрес на FIE (Международната федерация по фехтовка) за президент бе избран г-н Алишер Усманов от Русия.
За член на Изпълнителния комитет бе избрана г-жа Величка Христева - председател на Българска федерация по фехтовка.


От 14 до 19 юли 2009 г. Пловдив бe домакин на Европейското първенство по фехтовка за мъже и жени. В първенството участваха 20 български фехтовачи. Организацията на шампионата бе осигурена благодарение най-вече на г-н Алишер Усманов, който е президент на Международната федерация по фехтовка. Усманов е и бивш президент на Европейската конфедерация по фехтовка и беше гост на първенството в Пловдив . В шампионата участваха отбори от 39 страни, сред които и най-големите сили в този спорт - Италия, Унгария, Румъния, Германия и Русия. Състезанията се проведоха в палати 10 и 11 на Пловдивския панаир, като всеки ден бяха излъчвани медалистите в две оръжия. Пловдив беше домакин и на редовния конгрес на Европейската конфедерация по фехтовка, на който за президент бе избран чехът Франтишек Янда. Бе избрано и изпълнително бюро от 9 души.


Шефът на фехтовката в Европа: България е пример за подражание!
Президентът на Европейската конфедерация по фехтовка Франтишек Янда (Чехия) прие поканата на родната федерация и дойде на работно посещение в София от 22 до 24 март 2010 година. Програмата му включваше срещи с министър Свилен Нейков, с председателя на БОК Стефка Костадинова и ректора на НСА проф. Лъчезар Димитров. Г-н Янда благодари на министър Нейков за присъствието му по време на турнира "Аспарухов меч": "Така големите личности във фехтовката виждат, че в България министърът отделя време за нашия спорт". На срещата присъства и президентът на Българската федерация по фехтовка Величка Христева. Франтишек Янда оглави Европейската конфедерация по фехтовка (ЕКФ) на конгреса, проведен в Пловдив на 12 юли 2009 година. Той замени на този пост Алишер Усманов, застанал по-рано начело на световната федерация.

Г-н Васил Етрополски стана световен шампион на сабя при ветераните на Индивидуалното Световно първенство за ветерани, провело се на 23.09. - 24.09.2009 г. в град Москва. Г-н Етрополски се бори за първото място с г-н Енрико Антинаро от Италия и го победи убедително с 10:1.
Високото постижение на г-н Етрополски е повод за радост и гордост.

"Аспарухов меч" 2013
Камил Ибрагимов (Русия) взе голямата награда в тазгодишното издание на традиционния турнир "Аспарухов меч", кръг за Световната купа по фехтовка (сабя-мъже), в категория "Гран при", проведен в Пловдив на 19 и 20 февруари 2013 г. в Палата 11 на Международния панаир. На финала руснакът победи убедително Тибериу Долничеану (Румъния).
Носителят на трофея е син на олимпийски шампион и световна шампионка на ... рапира.
В турнира участваха общо 94 състезатели от 18 държави, а Панчо Пасков получи традиционната награда на името на Асен Лекарски за най-добре представил се български състезател.

Снимки от фотографа Giovanni MINOZZI във Фейсбук

България имаше свой представител във фехтовката на Олимпийските игри в Лондон
Пловдивчанката Маргарита Чомакова спечели квота на сабя за летните олимпийски игри в Лондон през 2012 година. Това стана на квалификационния турнир, проведен в столицата на Словакия Братислава. Българката бе една от четирите успели европейки. Така след 1996 година, България отново имаше свои представители във фехтовката на олимпийски игри, където Чомакова имаше тежък жребий, като трябваше да играе с една от първите четири сабльорки в световната ранглиста. Тя загуби от европейската шампионка Олга Харлан в 1/32-финалите в английската столица.

Възраждане на традиционните Балкански игри
Клубовете на шпага: "София"- България, "Университатеа"-Румъния, "Вардар" и "Работнички" от Македония, се събраха за втора поредна година в град София за провеждане на регионалната клубна среща, наречена Балкански клубен шампионат.
В тазгодишното издание към тях се присъедини и отборът "Александър Велики" от Гърция с което турнирът увеличи своята мащабност.Участваха общо 60 състезатели от 5 нации, като гости на турнира бяха фехтовачи от Кипър и всички шпажни клубове в България. Съдействие за провеждането му оказаха Българска Федерация по Фехтовка и 34 ОУ "Стою Шишков", а подаръци и сувенири за участниците бяха осигурени от фирма "СИЕЛА"-основен спонсор на шампионата.
Балканският клубен шампионат се проведе на 28 и 29 април 2012г, като в първия ден се играха индивидуалните срещи, а във втория ден протече отборната надпревара.
Победител в индивидуалното първенство при мъжете стана Кристиан Бояджиев от клуб "София", а при жените Алисе Тудор от клуб "Университатеа"-Румъния. Техни подгласници бяха съответно Христо Дакашев ("Левски") - сребърен медал, Мартин Стоев ("София") и Роберт Сфирлоаги ("Университатеа") - бронзови медали. При жените среброто взе Диана Доною ("Университатеа"), а Петра Калчева ("София") и Десислава Симеонова ("Диана")-бронзовите медали. В отборната надпревара при мъжете участваха 7 клуба, като златото взеха фехтовачите на "Университатеа"-Румъния, среброто спечели клуб "София"-България, а бронза клуб "Вардар" от Македония. При жените участваха 4 клуба, като шампионки станаха фехтовачките на клуб "Университатеа" - Румъния, а второ и трето място спечелиха момичетата на клуб "София-1" и "София-2". Събитието бе отразено от Канал1, спортните медии и интернет сайтове.
Клуб "София" благодари на всички приятели които ни подкрепиха и се включиха в организацията на състезанието - организации, спонсори, съдии, техници и доброволци.

На турнира в Загреб, на който участваха 4 клуба от България,
Ани Томова от Ескалибур се класира на 1 място при кадетките, а Емануил Попов от Олимпик се класира на 3 място при момчета до 10г.. Имаме още двама състезатели в осмицата Биляна Попова от Авитохол - 6 място при момичета до 12 г. и Радостина Костова от Олимпик - 8 място при момичета до 12г.

Сребро и три пети места за нашите в Хърватия
Сребърен медал на сабя за Панчо Пасков (ФК Свечнков) и три пети места извоюваха нашите фехтувачи на Средиземноморските игри за младежи и кадети в хърватския град Пореч. Пасков стигна до вицешампионската титла при младежите, след като на финала загуби от представителя на Франция. За място във финалната четворка той надделя с 15:12 над съотборника си Георги Койрушки (Тракия). Пловдивчанинът пък стана първи подгласник на финалистите.
Като добро може да се оцени и представянето на нашите в двата отборни турнира - за младежи и девойки, където българите заеха петите места. Двата формата се проведоха на смесено оръжие - сабя, шпага и рапира. По реда на оръжията девойките бяха в състав: Румяна Караиванова (Пловдив), Елизабет Дакашева (ФК София) и Ана Томова (Ескалибур, Сф), а младежите формираха отбора с: Панчо Пасков, Иван Зафиров (София) и Кристиян Фиданов (Ангели).
Това бе първо участие на България на Средиземноморски игри. Нашите получиха специална покана за пътуването до Пореч по време на световното в Катания за мъже и жени през октомври миналата година. Тя бе отправена лично към члена на Изпълнителното бюро на Международната федерация (ФИЕ) и президент на БФ фехтовка Величка Христева. Организаторите имат традиция да канят на Игрите и по един отбор от всеки континент. Делегация ни бе водена от г-ца Христева. Сред тях бяха и следните седем състезатели: Георги Койрушки (Тракия), Кристиян Фиданов (Ангели) и Румяна Караиванова (Пловдив), Елизабет Дакашева, Иван Зафиров (ФК София), Ана Томова (Ескалибур, Сф) и Панчо Пасков (Свечников, Сф).
"Турнирът по фехтовка в северния адриатически град Пореч е етап от подготовката на всички състезатели за предстоящото европейско първенство от 1 до 10 март 2012 година , чийто домакин също е Пореч. В края на този март в Москва пък се събират световните сили при кадетите и младежите в този вид спорт. В този смисъл участието ни и в това състезание бе прекрасна възможност нашите надежди да понатрупат опит, да видим отблизо бъдещите си противници на по-големите форуми през тази година за младите фехтувачи"- заяви президентът на родната федерация Величка Христева.

"Аспарухов меч" 2012
Традиционният турнир "Аспарухов меч", кръг за Световната купа по фехтовка в категория "Гран при", сабя за мъже, се проведе в Пловдив на 4 и 5 февруари 2012 г.(събота и неделя) в Палата 11 на Международния панаир. Състезанието се провежда от 43 години, като от 1988 г. е кръг от Световната купа, а от 2004 г. е категория Гран при и носи удвоен коефициент. Организира се от Българска федерация по фехтовка (БФФ). Спортното събитие продължава традицията и дава възможност на българските фехтовачи да мерят сили със световния елит и да демонстрират своите способности пред родната публика. Българска федерация по фехтовка е основана през 1926 г и в края на 2011 г. отпразнува своята 85 годишнина. Тя е член на Международната федерация по фехтовка, Еворопейската конфедерация по фехтовка и на Българския олимпийски комитет.

Малко интересни снимки благодарение на Антоний Дилов - тук

Българска федерация Фехтовка отбеляза своя 85-годишен юбилей с официално тържество след турнира "Купа България" на 18-ти декември. Състезанието се проведе в залата на НСА "Васил Левски", а след него награди получиха 10-те най-добри състезатели за 2011 година, най-добрия треньор и най-добрия съдия.

10 –те най-добри фехтовачи за 2011 г.
1.Антонио Иванов, «Свечников»
2.Венцислава Денинска, «София»
3.Георги Койрушки, «Тракия»
4.Добрин Гьонов, «Славия»
5.Иван Зафиров, «София»
6.Кристиан Бояджиев, «София»
7.Кристиян Фиданов, «Ангели»
8.Любослав Бурнев, «Свечников»
9.Маргарита Чомакова, «Славия»
10.Панчо Пасков, «Свечников»

Най-добър треньор за 2011 г.
Ивайло Воденов

Най-добър съдия за 2011 г.
Васил Миленчев който бе избран и за номер 1 в света за тази година.

 

По случай юбилея БФ Фехтовка отдаде заслуженото на изявени личности в спорта от миналото:

Почетни членове на БФФ:
Виолета Катеринска – посмъртно
Николай Свечников – посмъртно
Васил Етрополски
Христо Етрополски
Георги Чомаков
Николай Маринчешки
Марин Иванов
Николай Матеев

Деятели с цялостни заслуги към БФФ:
Антонина Дерменджиева
Жеко Спиридонов
Емил Атанасов
Роман Кунчев
Николай Цветанов
Никола Капнилов
Димитър Атанасов
Асен Дяковски
Спас Събев
Иван Минчев
Владимир Лекарски
Иван Симеонов
Анани Михайлов
Лазар Каменов
Валентин Попов
Стефан Табаков
Димитър Стоянов
Владимир Христов
Мария Стоянова
Жеко Маринов
Лазар Христов
Георги Стоянов
Велко Братанов
Фатме Исмаилова
Васил Петров
Георги Михайлов
Иван Милчев
Филип Шабански
Николай Бегов
Мирослав Дудеков
Лъчезар Геновски

Николай Генов
Кристина Туча
Йордан Златков
Антон Паньовски
Борис Ставрев
Бальо Балев
Георги Димитров - бай Гошо
Петър Петров
Александър Дерменджиев
Ивайло Лекарски
Мария Борисова
Петър Ножаров
Христо Генчев

Журналисти:
Асен Спиридонов
Никола Ибришимов